Download hier mijn babyuitzetlijst ! De lijst met alles wat ik (ook kritisch terugblikkend op wat ik zelf gekocht had) zou aanraden voor ouders die hun eerste kindje krijgen en attachment parenting hoog in het vaandel hebben staan. Dit is een worddocument dat je zelf kunt printen en waarop je af kunt vinken wat je in huis hebt. Uiteraard kun je ook van tevoren zelf nog dingen toevoegen of juist dingen weghalen. In deze blog een toelichting op de lijst. Ik maakte de lijst na een bezoek aan een enorm grote babywinkel, voor een vervolgstoel na de Maxi Cosi voor mijn dochter. Ik was nog nooit in zo’n winkel geweest en liep er meteen een rondje, met mijn dochter op mijn rug. En… ik schrok. Ik schrok van de prijzen (een mandje voor op de commode voor 30 euro?). Ik schrok van het assortiment. Wat worden zwangere vrouwen (want dat is toch de voornaamste doelgroep), die natuurlijk het beste voor hun (eerste) kindje willen en bang zijn om misschien iets te kort te schieten, hier verleid om veel te kopen wat helemaal niet nodig is! Ik schrok het meest van een soort matrasje met klitteband en handvaten eraan. Je kunt je baby erop leggen, vastmaken en vervolgens met het ding rondzwaaien (‘wiegen’ heet dat natuurlijk lief) tot je baby slaapt. Dan kun je ‘m zo neerzetten. Een ideale oplossing, moeders, en dat voor maar 120 euro! Hoe heerlijk dat je je kleine, hulpeloze baby dan niet meer zelf vast hoeft te houden…

Tijdens mijn eigen zwangerschap (alweer een jaar geleden :-)) maakte ik een uitzetlijst met dingen die ik graag wilde kopen. Hoewel ik me heel goed had ingelezen, kocht ik nog steeds dingen die ik niet nodig had en niet gebruikte. Daarom heb ik, terugblikkend, alsnog mijn ideale babyuitzetlijst samengesteld. Mijn dochter is nu een jaar, en meer dan wat hierop staat, heb ik niet nodig gehad. En is dus waarschijnlijk ook niet nodig! Het belangrijkst voor een klein kindje is nabijheid. Daarnaast heb ik zelf bewust voor borstvoeding gekozen en zou ik dat anderen ook aanraden, al weet ik dat in uitzonderingsgevallen door bijvoorbeeld medicijngebruik niet altijd kan. Deze post is niet gesponsord, de linkjes zijn puur om duidelijk te maken welke variant ik ergens van heb of waar er meer informatie over te vinden is.

Basisuitzet

Co-sleeper / omgebouwd ledikant

–       Matrasje

–       Matrasbeschermer

–       Molton (2)

–       Hoeslaken (2)

–       Laken (2)

–       Deken (2)

–       Kruik (2)

–       Kruikenzak (2)

–       Meegroeislaapzakje

–       Babyfoon (ik koos voor een babyfoon zonder camera omdat me dat een overbodige luxe leek, maar achteraf had ik een andere keus gemaakt! Juist met een (kruipende) baby die niet in een afgebakend ledikantje ligt, is het na het eerste geluidje belangrijk om te weten of het weer stil wordt omdat de baby weer verder slaapt, of omdat ie stilletjes naar de rand van het bed kruipt)

Rear face autostoel maat 0+ / Maxi Cosi met verkleiner (ik dacht altijd dat je je baby in de auto alleen in een Maxi Cosi kon vervoeren. Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn ook achterwaartse autostoeltjes die je vanaf de geboorte kunt gebruiken met een verkleiner. Deze fijne draaibare stoel heb ik inmiddels gekocht als opvolger van de Maxi Cosi, maar hij had dus ook al vanaf de geboorte gekund. Zo’n 0+ stoel is uiteraard niet draagbaar de winkel in en kan ook niet op een onderstel. Persoonlijk vond ik het sowieso fijner om mijn baby uit de onergonomische houding van de Maxi Cosi te halen en haar in een voorgevormde drager mee te nemen als we uit de auto kwamen, in plaats van in een Maxi-Cosi-op-wielen. Dat gaat nog sneller ook. Wat mij betreft is het enige voordeel aan de Maxi Cosi dat je die makkelijker overzet in een andere auto dan de rear face autostoel.) (KOOP DEZE NIEUW! Alles uit de babyuitzet is prima tweedehands te kopen, maar neem voor een autostoel dat risico niet! En bestel een rear face autostoel niet online, maar ga langs bij een winkel waar je van tevoren mag proberen of de stoel in jouw auto past.)

–       Dekentje / voetenzak

Commode

–       Aankleedkussen

–       Hoes aankleedkussen (3)

(Evt. plankje boven commode)

(Evt. box

–       met boxkleed)

Speelkleed

Wipstoeltje (of: koop alvast de Stokke kinderstoel en koop er het newbornset bij. Dat is eigenlijk ook veiliger dan het wipstoeltje tijdens het eten op tafel zetten, zoals wij deden.)

Badje / tummytub (zolang een baby in een tummytub past, zou ik die gebruiken in plaats van een ander babybadje, omdat het veel minder water kost en je de baby veel makkelijker vasthoudt. Vind je het een overbodige aanschaf? Een gewone emmer volstaat uiteraard ook.)

–       Badstandaard

–       Omslagdoek (2)

Nagelschaartje

Hydrofiele doek (minstens 15) (een hydrofiele doek is overal handig voor. Op het aankleedkussen, zodat je de hoes niet steeds hoeft te verschonen. Als droogdoek. In plaats van een spuugdoek over je schouder (wie bedacht daar spuugdoeken voor? die zijn veel te klein!), onder het hoofdje in bed, over het voedingskussen bij het voeden. Ik koos voor hydrofiele doeken in dezelfde kleur als mijn luiers (wit :-)) zodat ik ze in dezelfde was mee kan wassen)

Hydrofiel washandje (6)

Slabjes (8) (heel handig voor baby’s die veel spugen, het scheelt je veel kleertjes verschonen)

(Evt. rubberen fopspeen) (bij borstvoeding niet al in de eerste weken aanbieden. Ik koos voor deze variant omdat er dan niets uitsteekt aan de achterkant wat tegen je aanprikt als je je baby met het hoofdje tegen je aanligt terwijl het op de speen zuigt)

Luiertas (of andere tas met meerdere vakken)

Kolf (of je een simpele handkolf of een dubbelzijdige of enkelzijdige elektrische kolf compleet met koeltasje e.d. koopt, hangt af van je situatie, of je bijvoorbeeld wel of geen hele dagen gaat werken. En wie weet weigert je kindje onverhoopt de borst en ga je full-time kolven? Koop een kolf pas na de geboorte. Als je er in de kraamweek een nodig hebt, kun je die altijd huren via de verloskundigen of de zorgwinkel in het ziekenhuis. Koop een elektrische kolf altijd nieuw, tenzij je zeker weet dat ‘ie door de vorige eigenaar amper gebruikt is.)

–       Bewaarflesjes voor de afgekolfde melk

–       Kleine fles Dr. Brown / Difrax waar de gekolfde melk uit gedronken wordt

–       (Evt. magnetronsterilisator)

 

Babykleding

Overslagromper maat 50 (2)

Overslagromper maat 56 (4)

Overslagromper maat 62 (2)

Setje maat 50 (2)

Setje maat 56 (4)

Setje maat 62 (2)

Vestje maat 56

Vestje maat 62

Mutsje (2)

Sokjes (4) (alleen van de merken Noppies en Bambino (Kruidvat) bleven de sokjes hier in de babytijd aan. Afrader voor babysokjes: Hema. Veel sokjes is echt niet nodig. Zoveel zweten die babyvoetjes niet ;-))

Slofjes

 

Wasbare luiers

Wasbare luiers maat 1 (30) en maat 2 (24) (ik koos prefolds, deze hoef je alleen nog maar twee keer dubbel te vouwen en in een overbroekje te leggen. Je kunt ook kiezen voor hydrofielen/strikluiers/oogjesluiers (zelf vouwen) of juist voor voorgevormde luiers. Het aantal luiers is afhankelijk van hoe vaak je verschoont (en hoe vaak je baby vloeibare ontlasting heeft op een dag :-) en hoe vaak je luiers wast in de week. Ik waste in het begin 3x per week en had liever te veel dan te weinig luiers (houd ook rekening met droogtijd, dat kan in het voor- en najaar zo een hele dag zijn). Afhankelijk van het postuur van je baby heb je na zo’n drie tot zes maanden de grotere maat prefolds nodig, samen met grotere overbroekjes. Je kunt er ook prima voor kiezen om deze tegen die tijd pas te kopen, dan weet je ook of prefolds je goed bevallen of je toch liever voor bijvoorbeeld een voorgevormde luier gaat. In ons geval was er na een aantal maanden veel minder ontlasting waardoor er op stel en sprong verschoond moest worden en waren er daarom minder luiers in de grotere maat nodig.)

Overbroekje >5 kilo (10) (er zijn overbroekjes met klittenband en met drukknopen. Drukknopen zijn makkelijker in de was, want klittenband moet je dichtdoen om te voorkomen dat ze aan andere was blijven plakken. Toch is klittenband mijn favoriet, omdat je het overbroekje dan altijd op de gewenste plek kunt dichtdoen, drukknopen zijn daarin minder flexibel. Overigens zijn er ook wolbroekjes, die heb ik nog nooit geprobeerd. Kijk zeker voor deze kleine maat overbroekjes ook even op marktplaats, ze zijn maar zo kort in gebruik dat deze echt heel goed tweedehands te vinden zijn)

Meegroei-overbroekje (10) (de meeste merken kunnen officieel al vanaf de geboorte, maar zelf vond ik dat wel erg groot, daarom gebruikte ik de eerste tijd graag de kleinste maat)

Wasbare billendoekjes (40)

Grote luieremmer, inhoud 25 liter

–       (Oud) kussensloop als waszak voor in de luieremmer (2) (let op: koop niet de wasnetten uit mijn link hierboven! Mijn recensie daar op de site is positief, maar toen ik ze in gebruik nam, krompen ze meteen)

Wetbag voor onderweg / in de luiertas (2) (ik vind een wetbag met twee vakken erg handig. In het ene vak kan dan de vieze luier, in het andere vak eventuele andere natte was: een natgeworden rompertje of een zoogcompres. Thuis haal je die was eruit en doe je het in de betreffende wasmand. Daarna rits je ook het vak open waar de luier in zit en gooi je de wetbag met luier en al in de luieremmer. Je hoeft de luier dus niet meer aan te raken, die spoelt er in de wasmachine vanzelf uit en de wetbag wordt ook meteen weer schoon. Vandaar ook mijn tip om twee wetbags te hebben, als je dan weer weggaat voor de ene gewassen is, kun je de andere meenemen.)

Potje (zoek eens op Google naar elimination communication. Wie kent het niet, de baby die precies plast bij het verschonen en drukt in een schone luier? Regelmatig kun je als ouder wel aanvoelen wanneer je baby z’n behoefte wil doen. Mijn tip: zet de baby dan van kleins af aan op dit handige potje van Ikea. Het scheelt je kind veel ongemak (je voorkomt luieruitslag), het scheelt jou veel vieze luiers wassen en je kind hoeft op peuterleeftijd nooit bewust te wennen aan het potje. Hier stond het potje op de commode. Bij elke keer verschonen ook even op het potje. Mijn dochter vond het erg leuk en moest vaak meteen plassen. Haar nieuwe luier bleef dan veel langer droog. Inmiddels houdt ze haar plas vaak op tot ik haar op het potje zet. Vandaar dat we ook een potje voor onderweg kochten. En poepluiers? Die hebben we zo goed als nooit meer, ze drukt altijd op het potje.) 

 

Baby dragen

Geweven katoenen draagdoek, maat 6

Voorgevormde drager (ssc), bijv. bondolino (geen donkere kleur, dat is erg warm in de zomer)

(Evt. ringsling)

Draagvest / draagcover

Draagjas (winter)

Wollen balaclava (winter) / zonnehoedje met bescherming voor de nek (zomer)

 

Bij elke baby opnieuw kopen

Kraampakket (vaak krijg je dit van de verzekering)

Weleda billenbalsem (ook handig bij smetplekjes in het nekje)

Zeepvrije wasgel (zonder parabenen, synthetische kleur- en geurstoffen! Naty van Etos is goed. Of kijk hier voor meer ideeën. Je baby hoeft niet naar Zwitsal te ruiken, een baby die naar zichzelf ruikt, ruikt veel lekkerder.)

Pak newborn eco wegwerpluiers (bijvoorbeeld van Naty of Bambo. Handig in de eerste week, zodat er geen meconium in je wasbare luiers komt. En eventueel voor een kraamverpleegster die geen wasbaar gewend is.)

Pak wegwerp billendoekjes zonder troep (2)

Weleda anti-klovenzalf

Zonnebrandcreme voor baby’s (kies een goed merk)

Waspoeder Eco Klok Kleur (lekker zonder parfum/geur wat bij een klein kindje irritatie kan geven, heel fijn voor het wassen van (baby)kleertjes) 

Waspoeder Eco Klok Wit (lekker zonder parfum/geur wat bij een klein kindje irritatie kan geven, heel fijn voor het wassen van (baby)kleertjes en luiers)

 

Wat ik achteraf niet meer zou kopen:

Kinderwagen

Wieg

–       Matras

–       Matrasbeschermer

–       Molton (2)

–       Hoeslaken (2)

–       Laken (3)

–       Deken (2)

Spuugdoekjes

Verschoonmatje luiertas

Babyhaarborstel 

Navelbandjes

Nagelvijl

Glazen zuigfles

Extra wegwerpkraamverband

All-in-one luiers

 

Het eerste jaar

En dan maak je zoveel bewuste keuzes.. en is het nog een lange lijst!

Tip 1: Koop zoveel mogelijk spullen voor de uitzet lekker tweedehands! Want dit zijn alleen nog maar de dingen voor de eerste babytijd. Veel ervan gebruik je niet lang, en is door anderen dus waarschijnlijk ook niet lang gebruikt en nog helemaal goed.

Tip 2: Koop niet alles zelf, maar zet een deel op je verlanglijst. Het wipstoeltje heb je op dag 1 echt niet nodig. En de draagjas vast ook niet. Knuffels zelf kopen is leuk, maar wacht eerst het kraambezoek eens af. Wie weet krijg je de halve speelgoedwinkel…

Tip 3: En voor je helemaal losgaat in allerlei babywinkels: je kunt je gerust inhouden, want er komen alleen al in het eerste jaar nog genoeg shopmomenten bij! Wat denk je van speelgoed? Voor binnen, buiten, in bad… En kleding: maat 62, maat 68, maat 74 en maat 80 heb je waarschijnlijk voor het einde van het eerste jaar wel nodig. Daarbij ook slofjes in de maat 3-6 maanden en in de maat 6-12 maanden. En pyjama’tjes, slaapzakken… Loopt je kindje al? Dan kun je ook op pad voor de eerste schoentjes. Had je toch gekozen voor een Maxi Cosi? Dan merk je dat het op een gegeven moment toch tijd wordt voor een opvolgstoel. En kan je kindje zitten? Dan is een fietsstoeltje ook erg leuk. Daar hoort dan natuurlijk ook een windscherm bij. Een korte draagdoek is voor het rugdragen ook wel handig. En meteen een grotere voorgevormde drager, als je kindje uit de bondolino groeit. Een traphekje komt ook goed van pas, net als stopcontactbeveiligers voor je hele huis en een kinderstoel met een tuigje. Gaat je kindje zelf eten met de Rapleymethode? Dan zijn waterdichte slabben met mouwen geen overbodige luxe. Ga je hapjes voeren? Tijd voor lepeltjes, schaaltjes en bordjes. Tijdens vakanties zonder wasmachine zijn wegwerpluiers en -billendoekjes geen overbodige luxe. En wanneer je normaalgesproken ’s nachts geen luiers wilt verschonen, zijn wasbare nachtluiers erg handig: luiers van bamboe, die veel absorberen, zeker als je er nog extra inleggers bij koopt. Die luiers zijn wel erg dik, dus romperverlengers zijn dan fijn. Zet je je baby niet op het potje? Dan kun je wegwerpinlegvellen kopen om de vaste ontlasting vanaf een half jaar (als het vast voedsel eet) op te vangen en weg te gooien. Wil je zwemmen met je kindje? Dan schaf je vast een zwemluier aan, en wie weet ook een UV-suit. Mogelijkheden genoeg dus, om in dat eerste jaar heel wat aankopen te doen! Klein detail: dan heb je het net allemaal compleet, en dan vraagt iedereen: ‘Wat heeft hij/zij eigenlijk voor de eerste verjaardag gehad?’ 😉

 

One thought on “Babyuitzet: wat heb je echt nodig?

  1. Emily

    Dankjewel, wat ben ik hier blij mee!
    Nu kunnen we gaan shoppen he! fijn met de uitleg er bij. Het is zo zonde om van alles te kopen wat niet nodig is! En wij gaan ook de wasbare luiers etc. proberen want zelf worden we ook niet gelukkig van de plastic varianten he (bijv. maandverband) Komende zaterdag fijn genieten op de oudersnatuurlijkbeurs

    Lfs

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *