Nu onze dochter vier maanden is, wordt het tijd om eens een update te geven over de wasbare luiers die we voor haar gebruiken! Toen ik nog zwanger was, schreef ik er hier al over. Ik had me goed ingelezen tijdens mijn zwangerschap (want toch tijd genoeg, zeker tijdens mijn verlof) en de praktijk kwam daarmee aardig overeen met mijn verwachtingen.

Hoe werkt een wasbare luier? 

Een wasbare luier doe je om zoals je een wegwerpluier aantrekt. Als de luier vies is, gooi je ‘m alleen niet in de prullenbak, maar in de wasemmer, waar een zak in zit die ook uitgewassen kan worden. Als deze zak vol is, loop je er niet mee naar de container, maar naar de wasmachine. En dan ga je niet naar de winkel voor nieuwe luiers, maar zet je de wasmachine aan, hang je de luiers te drogen als het programma afgelopen is en zijn ze daarna weer klaar voor gebruik.

Tip 1: ik kocht de wasnetten die bij mijn luieremmer hoorden, maar deze zijn in de was gekrompen. Ik houd ze wel, gewoon als waszakjes van hele goede kwaliteit, maar voor de luieremmer zijn ze te klein. In plaats daarvan heb ik nu twee witte onderslopen (kussenhoezen) in gebruik. Als de ene in de was zit, gebruik ik de andere, en andersom. Op beide hoezen heb ik met watervaste stift ‘luierzak’ geschreven.

Tip 2: je hoeft de luiers niet uit de luierzak te halen als je ze in de wasmachine stopt, ze spoelen er vanzelf wel uit. Ik neem mijn emmer altijd mee naar de wasmachine, daar haal ik de zak eruit en die stop ik in één beweging in de machine. Klaar. Ik kies voor een extra spoelprogramma. Dan kan de rest van de witte was er ook gewoon bij.

Tip 3: De luiers die uit de was komen, zijn schoon. Soms zit er nog wel een vlek op. Als de luiers buiten drogen, is zo’n vlek er in no-time uit, zelfs als de zon niet schijnt.

 

Soorten wasbare luiers

Wasbare luiers zijn er echt in alle soorten en maten en in heel veel verschillende prijsklassen. Zelf kocht ik van tevoren de voorgevormde luiers van Noppies. Maar die bevielen helemaal niet (de pasvorm was niet goed voor onze dochter), dus heb ik ze voor ongeveer dezelfde prijs weer doorverkocht op marktplaats. Het systeem dat ik nu het meest gebruik, zijn prefolds en overbroekjes van Bambino mio (ook gecombineerd met overbroekjes van andere merken). Het overbroekje is van pul (ademend polyester) en sluit met klittenband. Daarin leg je dan de luier zelf (de ‘prefold’, die je alleen in drieën hoeft te vouwen en klaar). Bij een plasluier is deze katoenen luier natuurlijk nat en kan deze zo de wasemmer in. Door het overbroekje blijft de romper droog. Het overbroekje wordt van een plasluier niet vies en kun je dus meerdere keren gebruiken voor hij in de was gaat. Bij de dunne ontlasting van borstvoeding worden de overbroekjes wel vaak vies. Dan gaan ze met de luier de wasemmer in en pak ik een nieuw overbroekje met een nieuwe luier. Ik heb dertig prefolds en tien overbroekjes in gebruik. Ik was meestal maar twee keer in de week en in de tijd dat ze te drogen hangen, heb je natuurlijk ook luiers  nodig. Dus vandaar dat ik het handig vind om er veel te hebben. Wie vaker wast of een droger gebruikt (of een baby heeft die de ontlasting een week opspaart, zoals ik iemand op het consultatiebureau hoorde vertellen) heeft aan minder ook genoeg.

Naast het systeem van de overbroekjes met prefolds heb ik ook pocketluiers. Hetzelfde idee eigenlijk, maar dan zit alles aan elkaar vast. Makkelijk voor wanneer onze dochter naar de creche van de kerk gaat (sporadisch hoor, tot nu toe, want het is nog niet zo’n succes) of naar het consultatiebureau zodat de arts ze ook weer dicht kan doen: bij de prefolds met overbroekjes moet je een keer gezien hebben hoe het werkt, maar een pocketluier werkt hetzelfde als een wegwerpluier, alleen met klittenband in plaats van een plakstrip. Ze nemen alleen wel wat minder vocht op. Ik heb zeven pocketluiers, maar omdat ik ze zo weinig gebruik, was drie ook wel genoeg geweest.

En dan heb ik sinds kort nog nachtluiers. Toen onze dochter kleiner was, werd ze ’s nachts vaker wakker en verschoonde ik haar bij de voedingen. Inmiddels wordt ze alleen nog maar even wakker om te drinken en slaapt ze meteen weer verder. Ze vindt het heel erg als ik haar dan ga verschonen, omdat ze daar te wakker door wordt. Dus moet de luier die ik haar ’s avonds aantrek, heel de nacht mee. En dan red je het niet met een overbroekje met een prefold erin. Een tijdje ging het goed als ik er een of twee extra inleggers van bamboe bij deed. Maar sinds ze zelf kan rollen, slaapt ze op haar buik en wordt alleen de voorkant nat. Dan werkt dit ook niet meer. Daarom kocht ik er vijf luiers bij van Flexitots met een extra inlegger, speciaal voor de nacht. Die luier sluit ook met klittenband en daar moet dan vervolgens weer een overbroekje overheen. Het is een wat dikker pakket, maar hiermee blijft ze goed droog. Ze drogen wel wat langzaam, zeker als de was straks niet meer naar buiten kan. Vandaar dat ik er vijf heb gekocht. Als ik dan twee keer per week was, heb ik nog een luier over voor de dag dat de andere te drogen hangen.

Er zijn nog veel meer soorten wasbare luiers, maar dit is wat ik gebruik en wat hier goed bevalt.

Kosten van de luiers

Omdat onze dochter de oudste is, hadden we nog niets aan wasbare luiers in huis en moesten we alles voor het eerst aanschaffen. Hieronder een overzicht, inclusief de verzendkosten.

Voor de hele luierperiode: 

Inleggers bamboe, 12 stuks: 24 euro (tweedehands)

Inleggers Flip Stay Dry, 3 stuks: 11 euro (tweedehands)

Wetbag, 2 stuks: 19,85 euro (nieuw)

Luieremmer: 18,50 euro (nieuw)

Billendoekjes, 40 stuks en een doosje: 20 euro (nieuw)

Nachtluiers verstelbaar in maat, 5 stuks: 40 euro (tweedehands)

Pocketluiers verstelbaar in maat, 7 stuks: 70 euro (tweedehands)

 

Voor de eerste vijf maanden (omdat mijn baby erg hard groeit, gaat dit binnenkort allemaal alweer de zolder op ivm te klein ;-))

Prefolds maat 1, 30 stuks: 48,95 euro (tweedehands)

Overbroekjes <5 kilo, 6 stuks: 23,95 euro (tweedehands)

Overbroekjes 5-7 kilo, 4 stuks: 57,80 euro (nieuw)

Overbroekjes 5-7 kilo, 6 stuks: 17,90 euro (tweedehands)

 

Voor na de eerste vijf maanden (hier komt vast nog meer bij, want zo ver ben ik nog niet):

Prefolds maat 2, 24 stuks: 55 euro (tweedehands)

Overbroekjes > 7 kilo, 10 stuks: 41 euro (tweedehands)

 

Oefenbroekjes, 8 stuks: 8 euro (tweedehands)

 

In totaal gaf ik tot nu toe dus 451,95 euro uit aan luiers en toebehoren die ik echt gebruik (kosten van de wasnetten, die dus niet zo’n succes waren, tel ik hier dan even niet mee, net als de kosten van de luiers die ik wel aanschafte, maar weer doorverkocht). Daarvan 148,60 euro voor de prefolds en de overbroekjes in de kleinste maat, de dingen die aan het eind van deze maand naar zolder gaan omdat ze dan te klein zijn. Ik had gehoopt dat ze deze maat langer zou passen, maar ja, daar doe je niets aan 😉 Ze heeft ze dan 5 maanden gebruikt, wat neerkomt op 30 euro per maand als ik ze hierna nooit meer zou gebruiken en ook niet zou doorverkopen. Nu bewaar ik ze natuurlijk voor een eventuele volgende baby en als die ze ook vijf maanden gebruikt, zit je al op effectief 15 euro per maand per baby. En misschien kunnen ze daarna nog wel vaker gebruikt worden. Pas als ze helemaal versleten zijn of verkocht, kan ik echt de balans opmaken natuurlijk 😉 Tot nu toe zie ik het gewoon als een investering. Als je alles eenmaal in huis hebt, kun je er denk ik jaren mee vooruit, ik kan me niet voorstellen dat ik er bij een evt. volgende baby nog kosten aan zou hebben, want alles ligt zo klaar!

Is een wasbare luier meer werk?

Ik vind van niet. In de vier maanden dat we nu wasbare luiers gebruiken, is het twee keer gebeurd dat er ontlasting naast het overbroekje terechtkwam. Twee keer in vier maanden!! In de twee weken dat ik op vakantie wegwerpluiers gebruikte, gebeurde het gemiddeld twee keer per dag. Toen snapte ik opeens waar de term ‘spuitluier’ vandaan kwam. Met wasbaar heb je dat niet, als het niet in de luier blijft, blijft het wel in het overbroekje. Maar met wegwerp was ik mijn dochter steeds helemaal uit aan het kleden omdat de romper weer vies was en ze een schone aan moest. En zat ik met vieze rompers en leggings… Laat mij maar gewoon luiers wassen 😉

 

Update maart 2017: De pocketluiers werden niet meer gebruikt. Deze verkocht ik weer op marktplaats voor 60 euro. Ik had er zelf 70 euro incl. verzenden voor betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *