Daar ben ik weer!

Het was maandenlang stil op deze blog. Op 28 mei werd onze dochter geboren en nu is ze dus alweer bijna 4 maanden oud! En mijn leven ziet er heel anders uit dan voor haar geboorte. Inmiddels hebben we wel een beetje een ritme gekregen. En dus ook weer tijd om te bloggen. Zo wil ik binnenkort schrijven over hoe de wasbare luiers ons in de praktijk bevallen. Maar dat komt later. Ik vind het nu leuk om de babykamer te laten zien. Nee, niet de babykamer waar ik eerder een foto van plaatste. Maar de kamer waar ze daadwerkelijk slaapt. En die ook onze kamer is 😉

dsc_1243
Naast mijn kant van het bed staat een ledikantje van IKEA. Dit kochten we nieuw, pas op de terugweg naar huis bedacht ik dat ik helemaal vergeten was om te zoeken naar een tweedehands ledikantje, wat ook best had gekund. Maar goed. Een ledikantje van IKEA dus. Mijn man zette ‘m in elkaar naast ons eigen bed. Het matrasje van het ledikantje moest even hoog uitkomen als dat van ons bed. Daarom boorde hij extra gaatjes om de lattenbodem wat hoger te kunnen bevestigen. De spijlen aan de kant van ons bed liet hij weg en met een ‘hoekje’ schroefde hij het ledikantje aan ons bed vast, bijna onzichtbaar, en zo kan het niet wegschuiven.

dsc_1247

Het matrasje van de co-sleeper heb ik tegen ons matras aangeschoven. Het ligt nu op de plek waar normaal het spijlenkantje zit, dus aan de andere kant is een stuk over. Die kant heb ik opgevuld met een twee grote, opgerolde handdoek (de handdoeken eerst op elkaar gelegd en toen opgerold, zodat ik één dikke rol kreeg). Daar zie je zo’n beetje niets van: aan de onderste kant ligt het dekentje er overheen en aan de bovenkant staat de beer erop die we als kraamcadeau kregen. Op  de foto zie je ook de naam van onze dochter: mijn vriendin maakte in de kraamweek deze superleuke naamslinger, toevallig ook nog eens in de kleuren van het dekbed :-)

dsc_1246

Het is erg heerlijk dat onze dochter zo naast mij slaapt. In eerste instantie hadden we bedacht dat ze in de familiewieg zou slapen waar mijn moeder en ik ook in hebben gelegen. Ik vind het een erg mooie wieg, maar mijn dochter sliep er niet graag in, terwijl ze wel goed sliep als ze bij ons in bed lag. Dus is hij nauwelijks in gebruik geweest. Deze co-sleeper (of: aanschuifbedje) is een heerlijke oplossing, zowel voor haar (ze slaapt veel rustiger) als voor ons.

Ik wilde graag borstvoeding geven en na een moeizame start is het gelukkig goed gekomen. Nu ze naast ons ligt, kan ik haar erg makkelijk liggend in bed voeden. Ik zorg dat ik haar voor we gaan slapen, aan allebei de kanten voed, zodat ik ’s nachts altijd als eerste de kant kan geven waar ze ligt. Komt ze een tweede keer, verplaats ik haar dan naar het midden van het bed en drinkt ze aan die kant. Daarna schuif ik haar omhoog, tussen onze kussens in, en slaapt ze daar verder. En nee, ik ben niet bang dat we op haar gaan liggen: normaal rollen we in onze slaap ook nooit tussen de kussens in… Ook leg ik haar op het dekbed (al tijdens het voeden) zodat ze niet onder het dekbed komt.

dsc_1244

Zoals de foto’s laten zien, maak ik ons bed zo op, dat mijn man het grootste stuk dekbed heeft. Daardoor kan het niet gebeuren dat er aan de kant van de co-sleeper een stuk dekbed uitsteekt dat dan over onze dochter heen komt. Zelf ga ik dan, zolang onze dochter nog in de co-sleeper ligt, een beetje meer naar het midden van het bed slapen :-)

Een nadeel van de co-sleeper is dat ik nu geen nachtkastje meer heb. Gelukkig hebben we wel een brede rand op ons bed en nu heb ik daar een mandje op gezet met alles wat ik handig vind om bij de hand te hebben (Dopper, wasbare zoogcompressen, oplader mobiele telefoon bijvoorbeeld). Verder ligt er op de rand van het bed een klein stekkerdoosje waar een nachtlampje in zit. Dit geeft precies genoeg licht om bij te voeden, de grote lamp hoeft ’s nachts niet aan. Ik ben er heel snel aan gewend dat dit lampje nu ’s nachts altijd brandt. Afgelopen zomer ging hij ook mee op vakantie, omdat ik het zonder lampje nu niet alleen heel onhandig vind, maar ook niet leuk: ik vind het heerlijk om naar onze slapende dochter naast mij te kunnen kijken :-)

7 thoughts on “Co-sleeper

 1. Willemijn

  Leuk om te lezen! Ook omdat ik over dezelfde dingen nadenkt om te doen, al begin ik wel met een wiegje (het heeft spijlen en daardoor voelt het wel heel dichtbij, het staat ook tegen mijn bed aan). Ik vroeg me alleen af, wat doe je haar aan als ze tussen jullie in slaapt? Meer dan wanneer ze in het aanschuifbedje ligt of niet?

  Reply

  1. groentje Post author

   Ze heeft een warme wollen slaapzak met lange mouwen. Voor nu is dat voldoende.
   Ik ben benieuwd hoe jullie het wiegje in de praktijk vinden! Spijlen zal al wel schelen idd. Geniet van je zwangerschap!

   Reply

 2. Carolien

  Wat fijn om te lezen dat jullie een gezonde dochter hebben ontvangen! En wat heeft ze een mooie naam!
  En handig, zo’n co-sleeper…

  Reply

 3. Corline

  Hey, en hoe doe je het overdag? Dat is hier het probleem dat hij er dan uit wil rollen. Dus heb ik nu een matras naast de andere kant van het bed, of ik schroef er de zijkant in. Mijn ouders hadden vroeger een ledikantje waarvan je de zijnkant omhoog kon trekken en ik zag pas deze: chicco next 2 me wieg. Volgens mij kun je die makkelijk dicht doen.
  Groetjes:)

  Reply

 4. Anita

  Erg late reactie, maar alsnog van harte gefeliciteerd met jullie dochter!
  Fijn een co-sleeper!

  Wij hebben er ook één, al heeft m’n dochtertje (9 maanden) daar de eerste weken in gelegen en halverwege de nacht kwam ze tussenin voor de andere kant. Nu ligt ze eigenlijk altijd tussenin, bed sharing. Ik draai gewoon even door met voeden voor de andere kant. De co-sleeper zit nog wel aan het bed vast dan lig ik voor mijn idee niet zo op de rand haha. Met borstvoeding ideaal, ik merk er niet veel van dat ze drinkt en val bijna altijd gelijk in slaap.

  Leuk ook je stukje over de wasbare luiers, die heb ik inmiddels ook en bevalt erg goed terwijl het me eerst helemaal niks leek.

  Groetjes Anita

  Reply

  1. groentje Post author

   Ha Anita, nog bedankt voor je reactie! Naar aanleiding daarvan ben ik het ook zo gaan doen: gewoon even doordraaien met voeden zodat ze kan blijven liggen, aan welke kant ze ook drinkt. Maar in ons geval blijft zij gewoon in de co-sleeper 😉

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *