Het is toch raar hoe zo’n zwangerschap je beïnvloedt op allerlei terreinen. De eerste twintig weken heb ik bijvoorbeeld veel overgegeven. Voor die tijd at ik heel bewust, maar op advies van de verloskundige ben ik in die tijd ook andere dingen gaan eten waar ik trek in had, in de hoop dat die misschien binnen zouden blijven. Meestal was dat ijdele hoop, maar toch. Opeens kwamen er weer crackers en ontbijtkoek in huis – vol suiker, in een plastic verpakking. Ik at liever bolletjes dan zelfgebakken brood. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Behalve misselijk was ik ook moe. Geen energie om allerlei winkels af te gaan of zelf groenten te snijden voor het eten. Dat resulteerde in een week lang kant-en-klaar-eten uit de supermarkt kopen. Geen groot succes. Toen toch maar weer zelf koken, maar dan met voorgesneden groenten uit een plastic zak. En zo schoof ik in een paar maanden tijd alles wat ik belangrijk vond bij het boodschappen doen aan de kant. Het ging even niet anders.

Maar nu wil ik weer terug naar gezond en bewust. Naar basisingrediënten, eerlijk eten, uit het seizoen en zonder overbodige verpakkingen. Niet meer elke twee weken de zak voor plastic afval aan de weg hoeven zetten, daar kijk ik erg naar uit! Na de kraamtijd (die overigens nog steeds op zich laat wachten) wil ik weer terug naar gezond, wil ik weer terug naar normaal. Het is wel zoeken: hoe deed ik dat altijd? En hoe ga ik het doen, alle verpakkingsloze adresjes langs met een kleine baby erbij, die nog niet mee kan op de fiets? Tegelijkertijd hoef ik heel de zomer niet te werken, dus wat dat betreft moeten er mogelijkheden genoeg zijn. Het eerste wat ik weer ga invoeren, zal het weekmenu zijn. Nu ga ik nog vaak meerdere keren per week naar de winkel en kom ik vaker in de verleiding om extra dingen mee te nemen. Terug naar het weekmenu dus. Een weekmenu met de volgende voorwaarden:

  • minimaal 1x vis, 1x vegetarisch, 1x koolhydraatarm
  • maximaal 1x varkensvlees
  • minimaal 6x per week 200-250 gram groenten p.p.

Daarnaast is het de bedoeling om ook weer uit te komen met een vast boodschappenbudget, daar kwam het de afgelopen maanden namelijk ook helemaal niet meer van. Ik geloof dat het budget 200 euro was (voor 2 volwassenen)… maar om te beginnen zal ik het eerst maar eens met 250 euro gaan proberen :-)

3 thoughts on “Terug naar gezond

  1. Helma

    Heel herkenbaar! Fijn dat je je wel weer zo goed voelt om plannen te maken 😉
    Gaat het goed met je? Sterkte toegewenst voor/tijdens/na de bevalling.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *