In 2013 kochten we een auto. Nou ja, we – we hadden verkering en mijn vriend kocht een auto. Zonder enig verstand van auto’s gingen we voor de goedkoopste auto met airco, cruise control en lpg die er in de betreffende week op marktplaats te vinden was. De aanschaf was 2500 euro en tja, in dezelfde maand betaalden we vervolgens meteen 1600 euro aan onderhoud vanwege diverse gebreken. Maar goed, toen hadden we wel een fijn autootje waarbij het tanken in ieder geval niet duur was :-)

In een Excel-sheet heeft mijn man alle kosten bijgehouden. Het is erg leuk en tegelijk confronterend om alles op een rijtje te zien – inclusief wegenbelasting, verzekering, pechhulp, brandstofkosten e.d. Vooral aan onderhoud betaalden we veel. In drie jaar tijd zijn we nu 78.995 km en 18.010 euro (!) verder. Gemiddeld betaalden we 23 cent per kilometer en kostte de auto ons 503 euro per maand.

Eind deze maand zat de APK er weer aan te komen. Tegelijk bleek dat de auto volgens onze garageman niet meer dan 100 euro op zou leveren als we hem nu zouden verkopen. Eén ding was ons wel duidelijk: de auto moest maar weg. Vorig jaar waren we na de APK ook weer 1500 euro kwijt aan onderhoud en om nu te blijven investeren in een auto die niets meer waard is…

De meest duurzame en milieuvriendelijke optie is natuurlijk om helemaal geen eigen auto te hebben. Het is ook de optie die prijstechnisch het meest aantrekkelijk is. Tegelijkertijd is die optie niet erg realistisch. De laatste anderhalf jaar reden we gemiddeld zo’n 1700 kilometer per maand. Naar mijn ouders is een enkele reis bijvoorbeeld 80 km met de auto. Het OV is opzich een prima alternatief, maar dan doe je wel 2,5 uur over een enkele reis en kun je na 19.00 uur niet meer terug – zo matig zijn de verbindingen. We zitten hier niet echt bij een station in de buurt. Vooral daardoor zou afhankelijk zijn van het OV echt een beperking zijn. Voor het werk van mijn man zou het overigens geen probleem zijn, hij fietst meestal en heeft ook nog een motor. Maar vooral wat betreft sociale contacten zouden we veel missen zonder auto. We wonen door het werk dan ook een eind bij familie en veel vrienden vandaan. Zelf spreek ik één keer in de maand een avondje af met de vriendinnengroep, om beurten bij iemand thuis. Zonder auto zou dat niet gaan. Dat geldt ook voor alle verjaardagen ’s avonds en dat zou echt heel jammer zijn. Wat natuurlijk wel zou kunnen, is de auto weg doen, het OV nemen wanneer het kan en op andere momenten een auto van Greenwheels oid gebruiken. Maar van zulk soort opties hebben ze in ons dorp nog nooit gehoord, denk ik.

Dus dan toch maar wel weer een auto. Een elektrische zou mooi zijn natuurlijk. Maar dat zit er qua aanschafkosten voor ons nog niet in. Dus dan maar een andere tweedehandse, waar we hopelijk net zolang mee kunnen doen tot elektrische auto’s wel betaalbaar zijn! Deze keer netjes bij een garage vandaan. Het idee is overigens nog steeds om te proberen om ‘m zo min mogelijk te gebruiken. Ik zag net namelijk dat de CO2-uitstoot van onze oude auto 192 g/km was. En met onze hoeveelheid kilometers komt dat neer op 15.167 kg CO2, die door ons autogebruik de afgelopen drie jaar het milieu in is gekomen… :( Wat dat betreft is de nieuwe auto al wel een verbetering: daar is de CO2-uitstoot ‘maar’ 89 gram per kilometer. Dat scheelt meer dan de helft. Toch zou het mooi zijn als we ons gemiddelde aantal kilometers om te beginnen terug zouden kunnen brengen naar 1000 per maand, in plaats van 1700. Heel de zomer heb ik nog zwangerschapsverlof, dus dan zou het zeker moeten lukken!

6 thoughts on “Nieuwe auto

 1. julia

  Zo wat een bedrag voor de oude auto wat jullie per maand kwijt waren! €500! Ik schrik er van! Echt veel te veel. Dan kun je nog beter leasen denk ik. Wij hebben afgelopen zomer ook een nieuwe auto gekocht. Nou ja, nieuw…. 10 jaar oud. Wel bij een dealer omdat wij er ook geen verstand van hebben. Ik ben bang dat we anders een kat in de zak kopen. En 1x met een auto naar de garage en je bent gelijk een hoop geld kwijt.
  Veel plezier met jullie nieuwe auto! En ik hoop dat ie lang mee mag gaan!
  Groetjes,
  Julia

  Reply

  1. groentje Post author

   Ja, erg he! In dit bedrag zit dan wel het aankoopbedrag doorberekend. Dus het was niet zo dat we elke maand 500 euro op tafel moesten leggen. Maar t was wel veel te veel geld om die auto te houden!

   Reply

 2. Helma

  Wij hebben een poos zonder auto geleefd toen manlief geen werk had. Het kostte wat moeite om alles te plannen, maar het kon wel! Ik kan jullie keuze voor een auto echter wel begrijpen. Zo’n kleintje is ook nog zo kwetsbaar en om nou helemaal niet meer met vriendinnen af te spreken.. Nee hoor, je hebt gelijk!

  Reply

  1. groentje Post author

   Ik vind het heel knap dat jullie dat zo’n tijd hebben volgehouden met drie kinderen! Ik ben wel benieuwd naar jouw oplossingen om naar vrienden en familie te gaan die verder weg wonen. Of konden jullie wel gebruik maken van een auto van bv Greenwheels? Als dat hier zou kunnen, zouden we daar zeker voor gaan!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *