Duurzaam is ook: investeren in kwaliteit, zodat je lang met je spullen kunt doen. Tuurlijk, er bestaan vast verhalen over spullen van de Action die bijna niets kostten en toch al jaren meegaan. Die ervaring heb ik met sommige spullen zelf ook wel, de flexibele wasmanden die ik daar jaren geleden haalde voor 3,50 per stuk gaan al jaren mee.

Maar goed, vaak geldt toch wel dat goedkoop duurkoop is omdat je alles steeds weer moet vervangen. Zo stelde ik de aanschaf van een inklapbare stormparaplu jaren uit omdat ik de kosten te hoog vond. Wel versleet ik in de tussentijd vier parapluutjes van vijf euro per stuk…  Toen kwam de stormparaplu er gelukkig toch, via een spaaractie. Ik voel me er gewoon rijk mee, dat ik nu eindelijk zo’n goede paraplu heb die waarschijnlijk niet snel kapot gaat. En vind het leuk als het regent en ik hem kan gebruiken :-)

Zo zijn er nog een hoop spullen die al jaren meegaan en waar ik echt blij van word. Met stip op 1 staat mijn Dopper, waar ik vorig jaar ook al een keer over schreef. Hij gaat nog steeds mee! Maar bij het exemplaar van mijn man, dat hij even lang heeft en even vaak gebruikt, kwam er een barst in het middelste (witte) gedeelte, waardoor hij hem niet meer kon gebruiken. Maar wat nu zo leuk is: alle onderdelen kun je los bestellen. Dus had hij voor 2,50 weer een bruikbare Dopper en hoefde de onderdelen waar niets mee aan de hand was, niet weggegooid te worden.

Heel veel spullen hier in huis zijn van de kringloop. Ideaal daarbij is dat zij hun kwaliteit al bewezen hebben. Ik kan echt blij worden van bijvoorbeeld textiel dat er nog prachtig uitziet, niet vervormd is, terwijl ik toch aan het waslabel zie dat het al vaak gewassen is en dus intensief gebruikt. Dan weet je dat het ook mooi blijft als je het zelf gaat wassen.

Ik weet niet of ik geloof in nesteldrang door hormonen. Wel weet ik dat ik mijn huis op orde wilde hebben voor de komst van de kraamverpleegster. En dat er daardoor weer een lading troep uit ons huis verdween en zelfs het rommellaadje in de keuken werd geordend. Maar ook verving ik sommige spullen van slechtere kwaliteit voor spullen die wel van goede kwaliteit zijn. Zo kocht ik eindelijk een strijkplank die niet wiebelt en die ik op een voor mij fijne hoogte kan zetten, in plaats van dat hij net iets te laag is. Kost heel wat, en voelt als een overbodige en luxe uitgave, want ik had immers al een strijkplank. Maar ik probeer het nu maar als een investering te zien, een kwaliteitsproduct waar ik minstens tien jaar lang (zo lang duurt de garantie) van mag genieten :-)

6 thoughts on “Genieten van goede spullen

 1. Ilse

  Dopper is super! Zo genieten wij ook zo van onze sigg flessen met nylon hoes.. Ook zo’n investering…. Maar super dat ’t koud blijft voor uren! Misschien moet je daar ook eens naar kijken. Hoe lang moet je nog? Groetjes ilse

  Reply

  1. groentje Post author

   Ik loop al over tijd :-) Maar voel me goed en we wachten rustig af wanneer de baby komt. Het zal vast deze maand nog wel zijn 😉

   Reply

 2. Helma

  Zo proberen wij het ook te doen, als er iets nieuws aangeschaft moet worden kopen we iets goeds, ook al moeten we er voor sparen. Ook wij hebben doppers, voor allemaal één. Ideaal! We gebruiken ze altijd als we dagjes weg gaan.

  Reply

  1. groentje Post author

   Leuk zeg! Hebben jullie allemaal een eigen kleur? Nemen je kinderen ze ook mee naar school?

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *