Duurzamer douchen kan op allerlei manieren. Ik heb er heel wat geprobeerd: korter douchen, kouder douchen, minder vaak douchen. Vooral bij de eerste twee opties lever je in op comfort en als ik eerlijk ben, ben ik daar nog niet zo heel enthousiast over en ook nog niet erg goed in. Maar goed, de bewustwording is er in ieder geval en dat is een goed begin 😉 Verder gaat een handdoek niet na elke afdroogbeurt in de was: wie gedoucht heeft, is schoon en dan kan ik mijn handdoek prima nog een keer gebruiken.

De afgelopen jaren ben ik langzamerhand kritischer geworden op de doucheproducten die ik gebruik. Eerder was dat standaard een shampoo en een conditioner van Andrelon of het huismerk van Etos, gecombineerd met een willekeurige douchegel: degene die in de aanbieding was als mijn voorraad op begon te raken. Vooral van de shampoo was ik grootverbruiker. Ik waste er mijn haar om de dag mee en gebruikte hierbij flinke hoeveelheden: mijn haar is lang en dik en ik had het idee dat het anders niet goed ‘pakte’. Ik deed het echt om de dag, en dat was nodig: dan was mijn haar weer vet. Op die manier heb ik liters, liters, liters door het afvalputje gespoeld en nog veel meer plastic flessen weggegooid.

Mijn man wast zijn haar soms met antiroosshampoo, maar meestal gewoon alleen met water. Ik was enorm verbaasd toen ik erachter kwam dat hij langer dan een halfjaar met een shampoofles doet. Ik vroeg me af of ik dat ook zou kunnen, vooral toen ik las over de schadelijke stoffen (zowel voor huid/haar als voor het milieu) die in veel shampoos zitten en overstapte op shampoo van de natuurwinkel, gemaakt van natuurlijke ingrediĂ«nten. Beviel prima, maar daar betaal je wel voor: om precies te zijn 10 euro per fles. En daar was ik dan weer niet zo enthousiast over…

Het internet staat vol met ervaringsverhalen van mensen die hun haar alleen met water wassen of soms met baking soda. Geen shampoo meer nodig. Dat wilde ik ook wel, maar ik had het idee dat het geen succes zou worden met mijn haar, dat anderhalve dag na het wassen alweer vet was. Maar maanden geleden heb ik het toch geprobeerd, ben ik begonnen. Stapje voor stapje. Het douchen een dag uitstellen en dus mijn haren een dag later wassen. Geen succes. Wassen met baking soda: ja, dat bleek te werken! Op internet vond ik ook verhalen van mensen die hier op de lange termijn spijt van kregen. Dus dit was niet wat ik altijd wilde.

Toch ging er toen een lampje branden. Mijn haar moet blijkbaar om de dag gewassen worden, anders loop ik met vet haar rond. Maar het maakt niet uit waarmee. Of ik dure kappersshampoo kies, Andrelon, het huismerk van Etos, Euroshopper (zoals in mijn studententijd), shampoo van de natuurwinkel of baking soda: ik moet het om de dag wassen. Zou ik het ook alleen met water kunnen wassen, zou dat ook werken? De moeite waard om te proberen. En ja, dit is wat blijkbaar werkt voor mij! Een douchekop met een harde straal, zodat al mijn haar goed nat wordt. En dan zeker wel een aantal minuten lang heel bewust goed wassen en spoelen. Dat geeft hetzelfde resultaat als wassen met veel shampoo en daar verbaas ik me enorm over. Ik vind het echt niet te geloven dat dit werkt, met mijn haar! Dit had ik zeker nooit verwacht. Ik dacht dat het bij elk haartype zou kunnen werken, maar niet bij het mijne. Het tegendeel blijkt! En ik ben er heel blij mee. Tegelijkertijd was ik mijn haar eens in de week nog wel met de shampoo uit de natuurwinkel. Dan zorg ik dat het eerst goed nat is, dan heb ik minder shampoo nodig om het toch goed te laten pakken. Meestal doe ik dit in het weekend. Ik hoef niet steeds een lege flacon weg te gooien, maar doe nu ook een half jaar met een shampoofles, net als mijn man 😉

De fles conditioner die ik nog had (ook van de natuurwinkel) gebruik ik overigens nog wel af en toe, ook als ik geen shampoo gebruik, omdat ik merk dat mijn haar hier beter doorkambaar van wordt. Dit zijn gelukkig maar zulke kleine beetjes tegelijk dat ik met de fles van 500 ml al zeker een jaar doe :-)

En dan hebben we nog het alternatief voor flessen douchegel. Dat was niet zo moeilijk: gewoon een blok zeep :-) Daarvan had ik er nog een heleboel in huis, Marseillezeep meegenomen van een vakantie in België. Eerst maakte ik vloeibare zeep van de blokken, waarmee ik een lege fles douchegel bijvulde. Die fles staat er nog steeds, handig voor logees bijvoorbeeld. Maar inmiddels kan ik zelf prima omgaan met het blok zeep. Ik merk dat ik daardoor nog minder gebruik, het lijkt wel of ik er eindeloos mee kan doen. De voorraad in de kast is in ieder geval nog lang niet op. Pas daarna ga ik bij het kiezen van een zeep ook letten op de ingrediënten en zou het kunnen dat ik overstap op een ander soort. Maar tegen die tijd zijn we een paar jaar verder, denk ik :-)

6 thoughts on “Duurzamer douchen

  1. Resaarcle

    Interessant dat water ook de job doet! Ik was mijn haar met een shampoo bar van Lush, maar dat is best prijzig. Nooit aan gedacht om gewoon een blok marseillezeep te kopen… Goed plan!

    Reply

  2. Annelies

    Tjonge, ik ben ook verbaasd dat alleen met water wassen dus ook kan. Ik moet mijn haar ook om de dag wassen en ik heb altijd gedacht dat alleen water bij mij niet gaat werken. Maar het valt dus te proberen. Ik ben benieuwd! Welke shampoo van de natuurwinkel gebruik je als je een keer niet alleen met water wast?

    Groet, Annelies

    PS. Welkom op mijn blog http://www.flourishlikeapalmtree.nl

    Reply

    1. groentje Post author

      Bedankt voor je reactie! Ik ga eens op je blog kijken.
      De shampoo van de natuurwinkel die ik gebruik, is van het merk Urtekram (de variant tea tree geloof ik).

      Reply

  3. Helma

    Ik was mijn haar twee keer in de week met andrelon shampoo. Ik gebruik maar heel weinig en het grappige is dat ik veel langer met m’n shampoo doe dan manlief met z’n 4 mm haar 😉

    Reply

  4. Else

    HĂ©, wat leuk dat ik je hier weer tegen kom!
    Ik spoel mijn haar altijd na met koud water, daar gaat het echt mooi van glanzen!
    Groetjes, Else

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *