Zelf krijg ik erg graag post. Zeker nu ik tijdens mijn zwangerschapsverlof elke dag thuis ben, is het steeds weer een teleurstelling als de diverse postbodes ons huis voorbij fietsen en rijden zonder hier iets te bezorgen. Daarom probeer ik er ook aan te denken om anderen post te sturen als daar een aanleiding voor is.

In mijn geval stuur ik vooral kaartjes met verjaardagen, geboortes en ziektes. De kaarten kocht ik jaarlijks groot in op een markt. Het betrof altijd een dubbele kaart waar je een gratis envelop bij kreeg, en dat werd dan handig bij elkaar gehouden door…  een plastic folietje. En daar heb ik jarenlang helemaal geen erg in gehad. Pas toen ik ging letten op de afvalberg die ik produceerde, actief afval ging scheiden en plastic verpakkingsmateriaal wilde mijden, realiseerde ik me hoe onnodig het is dat al die nog niet verstuurde kaarten verpakt zitten in plastic folie. Ik had nog een hele stapel liggen, waar ik er zojuist weer drie van verstuurd heb, maar inmiddels koop ik deze kaarten niet meer.

In eerste instantie leek zelf kaarten maken mij de beste optie. Ik heb een vriendin die hier erg goed in is en wellicht zou ik wat van haar kunnen leren. Maar zover ben ik nog niet en inmiddels ontdekte ik een nog veel simpeler alternatief: de enkele kaart! Het idee van een ansichtkaart dus, waarbij de voorkant er leuk uitziet en je op de ene helft van de achterkant het adres schrijft en de postzegel plakt en op de andere helft een persoonlijk bericht schrijft.

Wat voordelen:

 • Zelf hoef ik, wanneer ik een kaart verstuur, geen plastic folie weg te gooien
 • De ontvanger hoeft geen envelop weg te gooien
 • De kaart zelf bestaat ook uit slechts de helft van het papier van een dubbele kaart
 • Soms is het lastig om een tekst te bedenken voor op een kaart. Met een enkele kaart ben je hiermee veel sneller klaar!

Een nadeel kan zijn dat de postbode en de huisgenoten van degenen voor wie de kaart bestemd is, ook kunnen lezen wat je schrijft. In de meeste gevallen maakt dat natuurlijk niet uit. Is het een keer toch een wat minder fijn idee, kun je de enkele kaart natuurlijk alsnog in een envelop stoppen. Maar dan een envelop uit een grootverpakking, waarbij er om 100 enveloppen maar één plastic folietje zit! :-)

 

4 thoughts on “Post versturen met minder afval

 1. Ikkelien

  Ik maak de enveloppen zelf uit oude atlassen, tijdschriften, resten kadopapier, kindertekeningen enz.

  Reply

 2. Resaarcle

  Ik scheur tegenwoordig mooie prenten uit bv Flow om als verjaardagskaart te gebruiken. Werkt prima! En ik denk niet dat de postpode tijd heeft om de kaartjes die hij bezorgt te lezen ?.

  Reply

 3. Helma

  Ik plak mooie foto’s op een kartonnetje en heb er al veel leuke reacties op gehad. Helaas moeten die wel in een envelop. Wat ik ook heel vaak doe: ansichtkaarten van de kringloop versturen. Wil je me je adres mailen? Krijg je van mij een kaartje 😉

  Reply

  1. groentje Post author

   Dat is ook een goed idee, fotokaarten versturen! Misschien ga ik me daar ook nog weleens aan wagen.
   Leuk om een kaartje te krijgen, ik zal je eens mailen :-)

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *