Twee jaar geleden stapte ik over op wasbaar maandverband. Nog altijd wilde ik dat ik het eerder gedaan had, want het bevalt mij erg goed. 

Ik las voor het eerst over wasbaar maandverband bij Vlijtig Liesje en later bij de Verdubbeldame. En ik was enthousiast, vooral over de besparing voor het milieu. Toch duurde het nog een hele tijd voor ik de stap zette. Want is dat wassen echt wel een succes? Hoe doe je het als je niet thuis bent? Inmiddels is het al een hele tijd geleden dat ik de stap heb gezet en heb ik zeker geen spijt. Ik bespaarde er inmiddels 24 pakjes wegwerpmaandverband mee, tel maar uit hoeveel pedaalemmerzakken je daarmee had kunnen vullen! Hierbij mijn ervaringen.*

Comfort

Wasbaar maandverband ervaringen

Eigenlijk kan ik er kort over zijn: ik ben helemaal fan van het comfort van mijn wasbare maandverband! Geen jeuk en geen gekraak door schuivend plastic. En je ruikt ook nog eens niets. Het ziet er veel natuurlijker uit (op de foto: Libresse vs Imse Vimse), en zo voelt het ook. Je voelt het gewoon niet zitten! Het lekt niet door. Het zit vast met drukknoopjes, en ik las in reviews dat je daar op de fiets last van zou hebben. Zelf heb ik daar alleen last van met de kleinste variant.

 

Kosten

Ik koos voor het wasbare maandverband van Imse Vimse, maar er zijn ook veel andere soorten en maten. Via cutecotton.nl kreeg ik een demonstratiepakket op zicht, zo kon ik de soorten goed vergelijken. Ik ging voor de Imse Vimse omdat deze relatief dun is (bijvoorbeeld vergeleken met de Fuzzy Bunz) en langer dan bijvoorbeeld de Mullymuskut. Ik bestelde een eerste voorraad (7 grote, 7 medium en 7 kleine) voor 100,90 euro en later nog een aanvulling van 3 grote bij GreenJump (19,95 euro). Zo investeerde ik dus in totaal 121,85 euro. Het lijkt veel, maar in twee jaar tijd heb ik al 80 euro uitgespaard doordat ik geen 24 pakjes ecologisch maandverband van Natracare hoefde te kopen (3,45 per stuk). Over een jaar heb ik het bedrag er dan uit en daarna bespaar ik er zelfs mee. Tot nu toe merk ik niets van slijtage: ze zien er nog hetzelfde uit als aan het begin en werken nog even goed, dus ik denk dat ik er nog een hele lange tijd mee vooruit kan.

 

Wassen

Maandverband wassen, dat moet je toch niet willen? Als ik nog bij mijn ouders had gewoond, of in mijn vroegere studentenhuis, of bij mijn vroegere hospita, had ik het niet zo snel gedaan. Maar nu ik mijn eigen was doe in mijn eigen wasmachine, gaat het prima. Langzaam wende ik aan het idee dat je maandverband ook kunt wassen. Je wast ondergoed toch ook? Je wast een zakdoek toch ook uit als je die hebt gebruikt om een bloedneus te stelpen? Dat is heus niet vies of onhygiënisch.

Het bewaren tot je de was doet (zelf was ik alleen op maandag), gaat prima. Ik gebruik hiervoor een afsluitbare emmer die ik van mijn oma kreeg. Daar doe ik douchewater in (dat ik met een andere emmer opvang) en een schepje soda. Elke avond kiep ik het water uit de emmer even in de wc en vul ik de emmer opnieuw met een laagje opgevangen douchewater en soda. Dat duurt bij elkaar nog geen minuut. Zo wordt de was voor het grootste gedeelte al schoon door het weken in de emmer. Er is in de wasmachine altijd wel een plekje waar dit gewoon bij kan, dus behalve een paar schepjes soda per maand kost het niets extra’s meer. Let op: gebruik een ecologisch wasmiddel om irritatie te voorkomen en gebruik geen wasverzachter: dat zorgt ervoor dat de opnamekwaliteit vermindert. Het wordt afgeraden om ze in de droger te doen of te strijken. Gewoon simpelweg ophangen dus.

 

Meenemen

meenemen wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband kun je ook prima meenemen. Daar twijfelde ik van tevoren wel even aan, maar het viel mee. Ik gebruik hiervoor tasjes van de Xenos, die ik hier een paar jaar geleden speciaal voor kocht.

Ik heb een kleiner tasje/portemonneetje dat standaard in mijn tas zit met daarin een maandverband formaat medium – altijd handig. In het grotere tasje passen makkelijk verschillende maandverbanden. Er zitten twee vakken in, zodat je de ene kunt gebruiken voor de schone en de andere voor de gebruikte. Die gebruikte vouw je netjes weer dicht, drukknoopje sluiten en je ziet nergens iets van. Maar natuurlijk kun je het tasje ook gewoon uitwassen, als je dat een fijn idee vindt. Ook handig: in het roze vakje met het drukknoopje kun je nog wat andere dingen stoppen, in mijn geval ibuprofen, dat vaak goed van pas komt.

Ik neem dit ook gewoon mee naar mijn werk. De toiletten zijn daar tegenover de kapstok, dus bij mijn jas hang ik een stoffen tas oid met dit tasje erin en dat pak ik dan even als ik het nodig heb. Prima!

Alleen als ik ergens anders slaap, of zelfs een heel weekend weg ben, maak ik een uitzondering en gebruik ik iets uit mijn grote voorraad wegwerpmaandverband, die ik nog had staan. En ja: daar baal ik dan van 😉

 

Ik ben benieuwd: Heb jij ook ervaring met wasbaar maandverband? Wat zijn jouw (voor)oordelen erover? En wat zou je er graag over willen weten?

 

*Deze blog is een bewerking van meerdere posts over dit onderwerp op mijn oude blog.

14 thoughts on “Wasbaar maandverband – ervaringen

 1. Sandra

  Dank je wel voor het delen van je ervaring. Ik kwam er een week geleden mee aan het kijken en zojuist heb ik een proefpakketje besteld. Tot nu toe gebruik ik altijd Sanature, wat een flinke duit uit de portemonnee kost, maar verder wel prettig is. Maar ja, die bult afval die het teweeg brengt en het plastic van de verpakkingen… Het proefpakketje dat ik heb besteld is van Ella’s House (via Lanaluna.nl) en ik hoop het binnen nu en twee dagen te mogen ontvangen. Ik ben benieuwd hoe het gebruik ervan is en als het bevalt overweeg ik vast helemaal overstag te gaan :o) Ik ben in ieder geval blij om te horen dat er nog meer jonge meiden zijn die hetzelfde denken als ik :o)

  Reply

 2. Anita Dokter

  Hoi!

  Ik gebruik wasbare inlegkruisjes, dezelfde als jij hebt alleen dan iets kleiner.
  Het bevalt me super! Alleen op de fiets heel soms dat ik het drukknoopje voelt.
  Wat een goed idee om de wasbare maandverbanden in een emmer met water en soda te zetten.
  Ik heb er een keer ééntje gebruikt als maandverband als proef maar kreeg hem niet goed meer schoon.

  Voorlopig een paar maandjes geen maandverband nodig 😉 maar mocht het weer zover zijn
  dan ga ik ze denk ik bestellen en dan ook in een emmer water met soda zetten voordat ze de wasmachine ingaan.

  Groetjes Anita

  Reply

  1. groentje Post author

   Hoi Anita, Gefeliciteerd met je zwangerschap! Dat begrijp ik goed, toch? 😉 Ik las ergens anders dat sommige vrouwen het wasbare maandverband (grootste maat) ook gebruiken als kraamverband. Misschien heb je iets aan die tip? En inderdaad, gewoon even in een emmer soda leggen. Ik heb nooit vlekken!

   Reply

   1. Anita Dokter

    Ja klopt! Dank je wel. Ik ga me er nog in verdiepen wat er eventueel is aan ‘natuurlijk’ kraamverband (vooral de eerste 2 dagen ofzo) en anders is dat wel een optie inderdaad.

    Groetjes Anita

    Reply

 3. Theemetboekjes

  Wauw ik vind het wel bijzonder dat je dit doet. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar voor mij is de stap op dit moment nog wel te groot. Al kan ik mij voorstellen dat er ontzettend veel voordelen aan zitten!

  Reply

 4. lies

  Ik heb sinds een maand of drie ook wasbaar maandverband en een menstruatiecup en ik ben ook helemaal om. Ik krijg alle vlekken eruit (gewoon in koud water weken voor je wast). Had ik het geweten ik had het mij vroeger aangeschaft. Wat wel een nadeel is, is het gebruiken wanneer je onderweg bent (zowel de cup als het maandverband)

  Reply

 5. Helma

  Ik gebruik ze ook al een poos, en wil niet anders meer! Ik heb dezelfde als jij, alleen krijg ik ze niet meer goed schoon. Jij wel? Ik was ze altijd op 60 graden maar helaas zijn ze toch niet mooi wit meer.
  Groetjes,
  Helma

  Reply

 6. Vlijtig Liesje

  Ik heb het ook een keer geprobeerd. Ik vond het prima werken, maar mijn probleem begon als ik het wilde verschonen. Dat vond ik best een gedoe moet ik bekennen. En daardoor viel ik terug op het gewone maandverband dat ik gewoon kan weggooien na gebruik.

  Reply

 7. Sarah

  Sinds ongeveer een jaar gebruik ik het mv van Imse Vimse en het enige waar ik spijt van heb is dat ik er niet eerder mee ben begonnen!
  Véél voordelen: de lege afvalzak (wat een voldoening om zo iets bij de kunnen dragen aan het milieu), portemonnee (op termijn), inderdaad geen gekraak en draagt veel prettiger.

  Reply

 8. Resaarcle

  Ik heb de divacup geprobeerd, maar dat lukte me precies niet zo goed. Wasbaar maandverband heb ik eigenlijk nog nooit overwogen, wat vreemd is, want mijn kinders dragen wasbare luiers. En dat gaat ook prima.

  Reply

 9. Sandra B

  Hai dames, ik heb vandaag de wasbare maandverband binnen gekregen .Gekocht bij Green Jump 3 stuks voor 15,95 Imse Vimse kleur zwart. Ik ben dit gaan gebruiken omdat ik in ene uitslag kreeg van Libbresse. Dit is zo een verademing. Geen JEUK MET en voordat ik het binnen had was ik al ongesteld moest genoodzaakt katoenen washandjes gebruiken. Toen merkte ik dat de JEUK druk minder was. Meteen de wasbare maandverband besteld. Echt top.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *