Inmiddels drink ik drie jaar niet meer uit wegwerpflesjes, maar uit de herbruikbare Dopper. Ik werd er nieuwsgierig naar toen ik als student zag dat anderen er in de universiteitsbieb uit dronken.Met het milieu was ik toen niet zo bezig, maar het leek me handig om nooit meer nieuwe flesjes te hoeven kopen. Hij is nog veel handiger dan ik dacht!

Het concept van de Dopper is denk ik wel bekend. Een drinkflesje waar je niet alleen de dop af kunt halen om er zo uit te drinken, maar waarvan je het bovenste gedeelte ook als bekertje kunt inzetten. Handig af te wassen, doordat hij zo makkelijk uit elkaar gaat. Mag ook in de vaatwasser. Gaat niet kapot als hij op de grond valt. Met de aankoop (prijs verschilt een beetje per winkel, online kun je m voor 10 euro zeker wel vinden) steun je drinkwaterprojecten wereldwijd.

Ik ben er al drie jaar erg blij mee en heb mijn Dopper altijd bij me: op mijn werk, onderweg, bij het winkelen, naar het strand, naast mijn bed. Ik heb een roze Dopper, mijn man een blauwe. Verder hebben we nog een witte die ik een keer van mijn vrijwilligerswerk cadeau kreeg als relatiegeschenk: dat is de reserve, die gebruik ik als de mijne per ongeluk nog in de vaatwasser zit of als het zo warm is, dat ik graag een hele liter water meeneem in mijn tas in plaats van een halve.

Dopper op het werk

Op mijn werk gaat mijn Dopper altijd mee naar de kantine en hoef ik daardoor geen wegwerpbekertje melk te kopen als ik iets wil drinken bij mijn lunch. Verder staat hij heel de dag op mijn bureau. ‘De Torpedo’, noemen mijn collega’s hem. Als iemand anders uit mijn team drinken haalt in de kantine, geef ik hem altijd mee. Ongemerkt drink ik de dubbele hoeveelheid water vergeleken met collega’s die dan een glas meegeven: er past gewoon veel meer in.

Geld en plastic besparen

Als ik ergens ben waar uit plastic bekertjes wordt gedronken, kan ik mijn Dopper tevoorschijn halen en uit het ‘bekertje’ drinken, dat scheelt weer een bekertje dat na één keer gebruik weg wordt gegooid. (En ja, daar krijg ik altijd wel vragen over, wat er toe geleid heeft dat verschillende mensen ‘m ook hebben aangeschaft). De zeldzame keer dat we buitenshuis iets eten (een loempia of frietje in de vakantie bijvoorbeeld) hoef ik er geen drinken bij te kopen: ik heb mijn Dopper bij me. Op deze manier heb ik dankzij mijn Dopper al heel wat geld (en verpakkingsmateriaal) uitgespaard. En heb je weleens gevlogen? Voor de poortjes op het vliegveld moet je je waterflesje dan weggooien, om daarna een nieuwe te moeten kopen. Dat doe ik anders: ik drink mijn Dopper leeg, ga dan door de controle en vul hem gewoon weer bij de kraan. Geen afval en geen kosten!

Altijd water bij je

Heel de dag zo’n flesje binnen handbereik hebben helpt verder om genoeg water per dag te drinken. Toen ik op vakantie met anderen een rondje ging lopen in de buurt van het huisje, ging de Dopper gewoon mee en kon ik steeds wat drinken. Erg handig in de hitte. Hij gaat ook me in mijn kerktas en kwam bijvoorbeeld van pas toen ik pijnstillers wilde innemen tegen vreselijke kiespijn. Geregeld vergeet ik mijn smartphone mee te nemen als ik ergens heen ga, maar mijn Dopper vergeet ik nooit!

Vooroordelen bleken niet te kloppen

– Water uit een Tupperwarekan vind ik na een tijdje niet meer lekker, het ruikt ook anders. Bij mijn Dopper heb ik hier geen last van. Geen idee hoe dit komt, misschien ander materiaal?

– Anders dan ik verwacht had, gaat de Dopper niet snel kapot! Hij is in die drie jaar zeer frequent gebruik echt heel vaak gevallen. Er zitten inmiddels wat beschadigingetjes op (krasjes), maar verder is er niets aan de hand.

8 thoughts on “Dopper

 1. Carolien

  Wij hebben Tupperware flesjes. Alleen is van één flesje de dop kapot, heel vervelend.
  Ik wist niet dat je als je een dopper koopt ook een drinkwater project steunt. Mooi!
  Ik hou het in gedachten, als er hier een beker o.i.d. kapot gaat!

  Reply

 2. Ilse

  Wij hebben hier ook al jaren 4 doppers. De kinderen krijgen ze tegenwoordig ook mee naar school. Voor onze vakanties zijn we overgestapt op SIGG flessen,die zijn helemaal geweldig… mede door dat we er hoezen omheen hebben gekocht. Zo blijft ons drinken op zeer hete dagen toch nog bijna heel de dag koel.. Zo lekker :)
  Liefs Ilse

  Reply

 3. Anita Willems

  Bedankt voor je aardige reactie op mijn blog op de jurkjes en broekjes die ik had genaaid voor mijn dochters. Zodoende kwam ik even bij je langs. Wat een leuke blog heb je, ook onderwerpen die mij bezighouden.
  Van de week kwam ik een webwinkel tegen die een dopper sport cap verkoopt. Je weet wel, zo’n tuitje om aan te lurken. De dopper fles kende ik al, maar zo’n sport cap nog niet.

  Reply

 4. Thea

  Ik had ook een plastic Dopper maar liet de fles op straat vallen en hij was stuk. Nu heb ik een roestvrij stalen Dopper gekocht, daar kan 3/4 liter in.

  Reply

 5. Resaarcle

  Ik had vroeger een Contigo, maar omdat ik nu plastic probeer te weren, heb ik hem vervangen door een RVS exemplaar. Maar zo’n dop is natuurlijk wel handig om andere dingen uit te drinken en dat heeft mijn drinkbus dan weer niet.

  Reply

 6. Pingback: Genieten van goede spullen - Meer GroenMeer Groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *