Sinds ongeveer een halfjaar bak ik elke dag mijn eigen brood. Veel voordelen: je weet wat je eet, er komen geen e-nummers, suiker of witmeel aan te pas, het brood is erg lekker en zelfs relatief goedkoop. Op verzoek van een vriendin een blogpost over het bakken van volkorentarwebrood in een broodbakmachine.

Stappenplan zelf brood bakken

1. Zet de bak van de broodbakmachine, met daarin de kneedhaak, op je digitale weegschaal (ik kocht de mijne bij Action, voor 6 euro ofzo)

2. Doe wat water in een maatbeker en giet 175 gram in de broodbakmachinebak

3. Zet de weegschaal opnieuw op 0, dat scheelt een ingewikkelde rekensom, en gooi er 250 gram volkoren tarwemeel bij (Emté, Jumbo of molenwinkel)

4. Gooi aan de ene kant een theelepel droge gist (3 gram, uit een blauw pak van een pond, te koop bij natuurwinkels), aan de andere kant een theelepel zeezout (3 gram). Gist en zout mogen elkaar niet raken.

5. Doe er nog een scheutje zonnebloemolie bij

6. Zet de machine op het laagste gewicht, 500 gram in mijn geval

7. Druk op ‘Start’

8. Na ongeveer 20 minuten klinkt er een piepsignaal, doe ‘m dan open en voeg eventueel wat zaden en pitten naar keuze toe. Ik heb hiervoor zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad gemengd en in een strooibus gedaan. Het toevoegen van zaden en pitten kan ook al op een eerder moment, namelijk meteen na het toevoegen van de zonnebloemolie. Dat is vooral handig als je de machine pas na een paar uur wilt laten beginnen, zodat je ’s ochtends vroeg een warm broodje hebt.

9. Als ‘ie klaar is, hoor je dat vanzelf aan het gepiep. Bak uit de broodbakmachine halen (met ovenhandschoenen), omkeren, paar keer op een broodplank slaan, brood daarna eventueel laten afkoelen op een taartrooster.

 

Suiker en stroom

Tja, het instellen van de broodbakmachine kost inderdaad een paar minuten. Elke avond weer. Daarbij wordt het droog als je het niet binnen een dag opeet – maar dan kun je er nog wel prima tosti’s van maken. Een laatste nadeel: je moet het brood ’s ochtends handmatig snijden. Hoewel ik daarover niets te klagen heb, want mijn man snijdt het brood altijd!

Mijn recept is gebaseerd op dat van Kiwi&zo. Ik voeg alleen geen suiker toe, en dat blijkt ook helemaal niet nodig! We hebben een tijdje honing en een tijdje agavesiroop toegevoegd, maar merkten geen verschil. Met mijn energiemeter hield ik bij hoeveel stroom de machine verbruikte en rekende dit even om naar onze tarieven: 6 cent per keer! Als je een groter brood bakt, omdat je met meerdere personen bent, is het verbruik 7 cent en dus gemiddeld gezien voordeliger.

 

Kosten

Dit kost zo’n klein, lekker broodje waar we met twee personen precies genoeg aan hebben op een vrije dag:

 • 175 ml water = verwaarloosbaar
 • 3 gram droge gist (500 gram voor 4,75 euro= 1 cent per gram) = 3 cent
 • 3 gram zeezout (300 gram voor 1,29 = 3 gram voor 0,013) = 1 cent
 • 250 gram volkoren tarwemeel = ¼ x kilo (0,93) = 23 cent
 • scheutje zonnebloemolie = 1 liter voor 1,29 euro, geen idee hoeveel ik per keer gebruik, maar ik denk niet zoveel, dus ongeveer 1/33 x 1,29 euro = 4 cent
 • Stroom: 0,31 kWh a 20 cent = 6 cent

-> Totaal: 38 cent, exclusief zaden en pitten naar keuze.

 

NB. Je kunt de ingrediënten natuurlijk ook verdubbelen als je er met meerdere personen van wilt eten! Begin dan met 350 ml water en 500 gram meel.

Als wij allebei werken, eten we op de een of andere manier meer. We maken dan een broodje dat 1,5 keer zo groot is. Je komt dan op de rare hoeveelheden van 262 g. water en 375 g. volkoren tarwemeel uit.

6 thoughts on “Zelf volkorenbrood bakken: lekker en gezond

 1. Ilse

  Leuke hoor zo’n nieuw blog..
  mag ik je een tip geven?
  Het lichte lettertype en de witte achtergrond maakt dat het heel lastig te lezen is….
  Mss kan je daar wat aan doen?!
  Succes met je nieuwe blog

  Reply

 2. Marianne

  Ik vind zelf brood bakken leuk en het is ook nog eens lekkerder. Maar ik vind het best knap dat je het elke dag doet hoor! In principe doet de broodbakmachine het meeste werk, maar toch… Knap hoor.

  Reply

 3. T.Rozenberg

  Ik las bovenstaand recept eens door maar is 175 gram water op 250 gram meel niet erg veel wordt hij dan niet te nat zodat hij inzakt dat is mij overkomen daarom doe ik op 250 gram meel 135 gram water en dan gaat het goed geen ingezakt brood meer.

  Reply

  1. groentje Post author

   Inmiddels bakken wij drie jaar brood op deze manier, hier geen ingezakt brood hoor! Maar als je dat wel hebt, inderdaad eens wat variëren, misschien maakt het ook uit welk meel je gebruikt en of je wel/geen zaden/pitten toevoegt?

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *